Wat en hoe
Een beplantingsplan, of dat nu bij een ontwerp hoort of niet, is altijd een plan op zich. Maar regelmatig behelst een opdracht juist alleen een beplantingsontwerp. Opdrachten in dat kader kunnen tuinen zijn, maar ook (semi)openbaar groen en groene ruimten bij bedrijven en instellingen. Bij zulke projecten komt er meer expertise om de hoek kijken en deze is ook in huis.
Steekwoorden als bio-divers, klimaatbestendig en naturalistisch-attractief zijn mij uiteraard niet vreemd en zijn welhaast gewoongoed geworden. Ook laat ik mij hierbij graag beïnvloeden door de "Dutch Wave", of de "German Style". Er wordt rekening gehouden met bijkomende aspecten zoals budget, maar ook in kader van uitvoering en onderhoud. Meestal betreft e.e.a. grotere projecten die vaak vanuit een ander perspectief of vanuit meerdere perspectieven gezien moet worden. Letterlijk, maar ook figuurlijk, denk aan hufterproof, verkeersbegeleidend en uiteraard duurzaam.
Ook het besef dat inplantingen bijdragen aan een betere leefomgeving is (gelukkig) groeiende. Maar tevens ben ik van mening dat er méér is dan enkel gras met bomen. Beplantingen bestaan in mijn optiek uit meerdere layers en een belangrijke wordt gevormd door vaste planten en siergrassen, al dan niet aangevuld met geophyten (bollen). Veelal ontbreekt deze laag maar worden er in het gras, tussen de bomen wel bollen ingeplant. Heel aardig in het voorjaar, maar in de rest van het jaar missen we het aspect van de "vivassen", zoals in België de vaste planten en siergrassen worden genoemd. Deze categorie is onderhevig aan innovatieve ontwikkelingen qua beplantingstechnieken en groepering. Ik speel hier graag op in, en vul daar mee wellicht het gat waar u als eigenaar of beheerder niet uitkomt.
Laat u inspireren door de foto's van gerealiseerde projecten!