Frank Stegers Tuinontwerp

Bob Reus bespreekt ontwerpen Ontwerper Bob Reus van Aesculus Tuinbeleving schreef een reactie op de inzendingen van de Ontwerpwedstrijd 2006. Hij becommentarieert de ontwerpen op drie criteria voor sfeer en beleving.

Groen Poldermodel

Wind: De wind wordt hier grotendeels gebroken (door de wilgen) naar het huis toe. Voor de tuinbeleving maakt dat niet zoveel uit, want het terras bevindt zich niet in de baan van de wind maar ligt redelijk beschut tussen wilg en gemeentegroen.

Eenheid: In dit ontwerp is gekozen voor twee tuinbelevingen. Eén vanuit het huis en één vanaf het terras. Vanuit de woning valt de tuin niet op. De blik wordt via de uitermate krachtig benadrukte zichtlijn (vlonderpad met wilgen) direct naar het achterliggende landschap geleid en dat is jammer.

Vanaf het terras is er juist een heel kleinschalige, intieme tuinbeleving en waan je je daadwerkelijk middenin een bloemenweide. Het gebruik van vlechtheg en wilgentenenwand in combinatie met de aangeplante wilgen is goed doordacht en logisch. Dit komt de eenheid en de sfeer ten goede.

Het plotseling opdoemen van gesnoeide beukentorens is daarentegen niet logisch en beïnvloedt daardoor de sfeer nadelig. Vrij groeiende heesters, bijvoorbeeld Viburnum carlessi, zouden in plaats van de beukentorens met geur en vroege bloei de tuineigenaar al vroeg in de lente naar buiten lokken, misschien nog net op tijd om ook de Hamamelis in bloei te zien staan.

Presentatie:Deze presentatie komt heel levendig over en geeft een goede indruk van de losheid van de beplanting. Deze presentatie zou de tuineigenaar zeker overtuigen.

Zie website tuin en landschap